بازدید از آبشار و گوردخمه های «صحنه» و سنگنوردی در مسیر شیرین و فرهاد
روز سه شنبه ۷ آبان با ۳۰ تن از همنوردان از قروه عازم «صحنه» در استان کرمانشاه شدیم.
ابتدا از مقبره خلیل عالی نژاد شاعر معروف دیدن کردیم سپس به مجموعه تفریحی دربند رفته از گوردخمه و ابشار آن بازدید نمودیم.
بر روی مسیر شیرین و فرهاد که منتهی به گوردخمه دوطبقه می شود تمرین سنگنوردی کردیم.
گزارش تصویری برنامه در ادامه مطلب..
همراه همنوردان در ابتدای دربند
همراه مهدی، برادرم فردین و همسرشان ژیلا در آبشار دربند
همراه مهدی و مشتاق
روز سه شنبه ساعت ۶ از قروه با یک دستگاه ون و یک ماشین شخصی بسمت صحنه حرکت کردیم.
پس از عبور از شهرستان سنقر ساعت ۸:۳۰ به ابتدای مجموعه تفریحی دربند رسیدیم.
بخاطر زلزله روز قبل مسیر منتهی به پارکینگ دربند را بسته بودند ما هم در همان ابتدای مسیر ماشین ها را پارک کرده و همانجا صبحانه را صرف نمودیم.
صرف صبحانه
همراه فردین، ژیلا، ارغوان و مادر ژیلا
بعد از صرف صبحانه از مقبره خانوادگی خلیل عالی نژاد از شعرای معرف ایران که در همان ابتدادربند است، دیدن کردیم.
مقبره خلیل عالی نژاد
از همان ابتدای مسیر پیاده عازم محوطه دربند شدیم.
در اینجا دو گوردخمه وجود دارد که یکی یک طبقه در دل کوه است و از بالای هتل دربند از مسیر شیب دار می توان به آن رسید.
گوردخمه دوطبقه موسوم به مقبره شیرین و فرهاد هم در بیرون محوطه قرار دارد که باید با سنگنوردی به داخل آن رفت.
ما ابتدا از گور یک طبقه دیدن کردیم.
گوردخمه یک طبقه در دل کوه
همراه همنوردان خوبم پریا، سهیلا، سمیرا و زهرا روبروی گوردخمه
پس از بازدید از گوردخمه راهی آبشار شدیم.
محوطه دیدنی دربند
مسیر آبشار
آبشار دربند
پس از بازدید از آبشار راهی گوردخمه دو طبقه شدیم.
طبق هماهنگی که قبلا با آقای ارسلان محمودی داشتم قرار شد بر روی این مسیر تمرین سنگنوردی کنیم. ایشان از مدرسان خوب سنگنوردی هستند که اهل صحنه و ساکن تهران می باشند.
مسیر رول کوبی شده می باشد.
ابتدا ارسلان را حمایت کردم و ایشان سرطناب صعود کرد و کارگاه را در کنار مقبره بنا کرد.
در حال حمایت ارسلان
بعد از آماده شدن کارگاه، حمید رضا نوجوان سنگنورد باشگاه قاجر مسیر را صعود نمود.
حمید رضا در حال صعود
حمید رضا در حال رسیدن به کارگاه
فرود حمید رضا
با توجه به وقت کمی که داشتیم، چند تن از همنوردان مسیر را صعود کردند.
پریا در حال صعود
پریا
اکبر در حال صعود
اکبر در حال فرود
زهرا در حال صعود
زهرا در حال فرود
همین مسیر را من و ژیلا سال ۱۳۹۱ با حمایت ارسلان صعود کرده بودیم.
ژیلا در حال صعود
ژیلا
ژیلا در حال فرود
زهره در حال صعود
زهره در حال فرود
پروانه در حال صعود
پروانه در حال فرود
این هم همنوردان در حال تماشای سنگنوردی
با توجه به اینکه ارسلان قرار بود تهران برود ساعت ۱۳ برنامه را تمام کردیم.
ارسلان کارگاه را باز کرد و اسلینگهارا جمع و فرود نمود.
ارسلان در حال فرود
همراه مهدی و ارسلان مربی توانمند
عکس پایانی در کنار مسیر شیرین و فرهاد
پس از پایان برنامه پیش ماشین ها آمدید و با کیک خوشمزه نرگس که برای سالگرد ازدواج من و مهدی درست کرده بود، سورپرایز شدیم.
نرگس
این اولین سالگرد ازدواجمان بود که در جمع همنوردان خوبمان بودیم ۲۹ سالگی را پشت سر گذاشته وارد ۳۰ سال زندگی مشترک شدیم.
همگی سوار ماشین شده راهی قروه شدیم قرار شد کیک و ناهار را بین راه صرف کنیم.
همراه مهدی با کیک نرگس بین راه سنقر و صحنه
ناهار را در منطقه ای بنام اسلام آباد کنار چشمه ای گوارا صرف کردیم.
صرف ناهار و عکس پایانی
ساعت ۱۷ همگی در نهایت سلامت و اجرای یک برنامه متنوع و پر خاطره به قروه رسیدیم.
معرفی مختصر شهر صحنه
صحنه: از شمال به شهرستان سنقر و کلیایی، از جنوب به شهرستان هرسین، از شرق به شهرستان کنگاور و از غرب به شهر بیستون محدود میشود.دارای دو بخش مرکزی و دینور و هفت دهستان است.
شهر صحنه مرکز شهرستان صحنه در پنجاه و چهار کیلومتری شمال شرقی شهر کرمانشاه و در مسیر جاده همدان ـ کرمانشاه قرار دارد. ارتفاع این شهر از سطح دریا ۱۳۸۰ متر است.
معرفی گور دخمه های دربند
شماره ثبت ملی ۱۴۸ تاریخ ثبت ۱۰/۱۰/۱۳۱۵
دخمههای دربند در بدنه کوه شوق علی واقع در شمال شهر صحنه و سمت راست آب دربند حجاری شده اند. این گوردخمهها در بین اهالی محل به قبر کیکاوس، فرهاد تراش و گور شیرین و فرهاد معروف است.
در ارتفاعی که بیش از پنجاه متر از سطح رودخانه فاصله دارد، محلی به طول چهارده و نیم و ارتفاع یازده متر تراشیده اند و در آن دخمه بزرگتر را ساخته اند که درگاه آن رو به جنوب است. در جلوی گوردخمه، فضای ایوان مانندی ایجاد کرده اند. در جلوی این ایوان، صفه ای در صخره تراشیده اند. در دو طرف ایوان دو ستون سنگی وجود داشته که تنها پایه و بخشی از ساقه آن بر جای مانده است.این دو ستون بر اثر شلیک گلوله توپ توسط روسها به منظور گشودن در ورودی از بین رفته است همچنین این کار موجب از بین رفتن حکاکی های سر در دخمه شده است. بر اساس بخشهای باقی مانده، پایه ستونها به شکل زنگوله برگشته است. بدنیه این پایه ستونها دارای شیارهایی شبیه به پایه ستونهای دوره هخامنشی است. در نمای بالا ورودی آرامگاه، تصویر خورشید بال داری حجاری شده است. در این گوردخمه بعد از ایوان ستون دار، ورودی دخمه قرار دارد که به اتاقی به ابعاد ۳×۲۰/۳ متر و ارتفاع ۴۵/۲ متر منتهی می شود. در هر یک از اضلاع شرقی و غربی این اتاق، سکوی ایجاد شده است. بر روی هر یک از این سکوها، قبری به طول ۱۵/۲ متر و عرض ۸۲ سانتیمتر کنده شده است.
در میان دو سکو، مدخل مستطیل شکلی وجود دارد که به اتاق زیرین مرتبط می شود. در داخل این اتاق، قبری در داخل سنگ کنده شده است. در کنار این قبر نیز سکویی دیده می شود. در دیوار شمالی این اتاق، دو طاقچه کوچک جهت قرار دادن نذورات و هدایا کنده شده است. با توجه به شکل پایه ستون، نوع تراش و سقف اتاق زیرین به نظر می رسد که این گوردخمه نیز متعلق به دوره هخامنشی است.
به فاصله یک صدمتری از گوردخمه بزرگ، گوردخمه دیگری وجود دارد که جهت آن به طرف شرق است. با توجه به این که نوع تراش این گوردخمه شبیه گوردخمه بزرگتر است، بنابراین می توان گفت که این دو دخمه هم زمان ساخته شده اند.
معرفی سید خلیل عالی نژاد
سید خلیل عالینژاد (۲۱ خرداد ۱۳۳۶، صحنه – ۱۳۸۰ یوتبری، سوئد) نوازنده، خواننده و آهنگساز و از رهبران مذهبی یارسان بود.
سید خلیل عالینژاد در سال ۱۳۳۶ و در صحنه در استان کرمانشاه متولد شد. پدرش سید شاهمراد عالینژاد، نوازنده تنبور بود.
سید خلیل مشق تنبور را با سید نادر طاهری آغاز کرد و پس از ۲ سال نزد سید امرالّه شاهابراهیمی رفت. همچنین از درویش امیر حیاتی نیز بهره برد و بعدها به محضر استاد عابدین خادمی راه یافت؛ در این دوره و به صورت همزمان سرپرستی گروه تنبورنوازان صحنه را نیز بر عهده گرفت. وی در سال ۱۳۷۵ در رشته موسیقی از دانشگاه هنر فارغالتحصیل شد.
فعالیت
او بر ردیف موسیقی دستگاهی ایران تسلطی کافی داشت. سید خلیل آواز را از مکتب میرزا حسین خادمی آموخته بود و از نادر نادری دف آموخت و تار را از کیخسرو پور ناظری، نواختن تارش به شیوه نوازندگی مکتب برومند نزدیک بود و پرده گیریها و زخمههای شمرده و جملهبندیهایش در سه تار، شیوهٔ نوازندگی یوسف فروتن را به یاد میآورد. سید خلیل همچنین علاوه بر نوازندگی تنبور به ساخت تنبور و سهتار نیز پرداختهاست و ساختههای او با مهر شیدا محصول کارگاه مشترک به همراه عبدالرضا رهنما و بعد از سال ۱۳۷۰ در کارگاه شخصیش با مهر قلندر موجود است.
در اوایل دهه ۶۰ گروه تنبور شمس به سرپرستی کیخسرو پورناظری تشکیل شد و عالینژاد به جمع این گروه پیوست. حاصل همکاری با گروه تنبور شمس، تکنوازی و جواب آواز ماندگار سید خلیل در کاست صدای سخن عشق بود که با صدای شهرام ناظری انتشار یافت.
در اواسط دهه ۷۰ سید خلیل خود گروه بابا طاهر را تشکیل داد و اعضای گروه باباطاهر در اجلاس هنرهای دینی (۱۳۷۵ تهران) برنامهای اجرا کردند که ویدئو آن به نام زمزمهٔ قلندری به نفع خیریه کهریزک دراختیار علاقهمندان قرار گرفت. در سال ۱۳۷۱ سیدخلیل به وصیت احمد عبادی برای شرکت در مراسم خاکسپاری او به تهران رفت و دیگر هیچگاه به دیار خود بازنگشت.
او علاوه بر خوانندگی و تنبور نوازی سه تار هم مینواخت و دستی چیره بر آن داشت. سال ۱۳۷۶ که به جشنواره موسیقی حماسی آمد و زیر بغل استاد و پیر مرادش درویش امیر حیاتی را گرفت و او را به صحنه تالار اندیشه آورد تا هنرش را عرضه بدارد. خودش نیز در بخشی از برنامه مقامهای سوار سوار، سماع رقم چهارم، جلوشاهی و خان امیری را اجرا کرد و زیبایی کارش در آن بود که ماهور ایلامی و عالی مکان را برای اولین بار عرضه نمود که مورد تشویق تماشاگران قرار گرفت.
درگذشت
عالینژاد پس از چندین سال ماندگاری در تهران در سال ۱۳۷۹ برای شش ماه به سوئد رفت و برای یک سال نیز اقامتش را تمدید کرد؛ و عاقبت تنها چند هفته پیش از برگشتن به ایران در ۲۷ آبان ۱۳۸۰ در شهر گوتنبرگ سوئد، به دست افراد ناشناس به قتل رسید و خانه و جسم بی جانش به آتش کشیده شد.
منبع: ویکی پدیا
سالگرد ازدواجتان را شاد باش می گویم و امیدوارم سالهای سال در کنار هم بمانید سالم و سر افراز و همواره صعود های سر افرازانه داشته باشید در هم عرصه .
سپاس از وجود نازنینتان
سپاس از محبت شما